Sovint, quan venen alguns emprenedors al despatx a explicar-nos el seu projecte, per consultar-nos sobre la forma jurídica que més s’adapta al seu futur negoci, ens expliquen que no saben quin tipus de societat necessiten, però això si, tenen clar que seran socis al 50/50, ja que:
  • el projecte l’han parit entre tots dos
  • l’un farà això i l’altre farà allò
  • es complementen a la perfecció, l’un és el dia i l’altra la nit, el blanc i el negre, el yin i el yang
  • aporten més o menys el mateix
  • i tot allò que us podeu imaginar…, i segur que tenen raó…, la seva raó.

Jo els hi explico que una societat al 50/50, pot ser motiu de conflictes futurs ja que, si no estan d’acord en alguna cosa IMPORTANT, la societat pot quedar bloquejada.

I és aquí quan jo els hi explico un petit conte, el de el porc i la gallina, que diu:
Un bon dia passejant per la granja, una gallina s’adreça al seu amic el porc i li diu: com que som tant amics i ens entenem tant bé, hauríem de muntar un negoci, estic convençuda que ens anirà molt bé. El porc li diu que si, que és veritat que son molt amics. Cap problema, quin negoci muntarem? li pregunta a la gallina. Ella, després de pensar-hi una estona, li proposa de muntar un restaurant i: com que som molt amics i ens entenem tant bé, serem socis al 50/50. El porc, content, perquè ara es convertirà en empresari, li diu a la gallina: si muntem un restaurant, a la carta hem de tenir un plat estrella que destaqui per sobre dels demés, i quin creus que ha de ser aquest plat estrella? Li pregunta a la gallina. Després de pensar-ho bé, ella, tota contenta li contesta: Els ous amb cansalada !!! I el porc, emprenyat, li diu que d’això res de res, que ni parlar-ne, ja que ella només estarà implicada, però ell estarà compromès del tot.

I tu, qui ets, porc o gallina? Tu què hi poses, els ous o la cansalada? Estàs implicat o compromès?

Entenent i contestant aquestes preguntes, el projecte té més garanties d’èxit doncs, tots veiem on som, sabem què s’espera de nosaltres i, sobretot, entenem quin és el rol de cada un i quines són les regles del joc. És evident que els projectes empresarials comencen amb molta il·lusió, tot és maco, genial, i collonut i, és ara, a l’inici, que no hi ha conflictes ni enfrontaments, que s’ha de parlar i preveure les solucions als problemes futurs que segur sorgiran. Però, com que no tenim la bola de vidre i no tot es pot preveure, SI QUE CAL TENIR CLAR,  QUI MANA a l’empresa. L’empresa no pot quedar mai bloquejada per desavinences entre socis, i el 50/50, quan no s’està d’acord, és sinònim de bloqueig. Com a PAE, t’oferim informació i assessorament previ, per veure quina és la forma jurídica que més et convé per emprendre una activitat.

A Terrassa, ÀBAC ASSESSORS i HUB TERRASSA, som el teu PAE de confiança.

 

Consulta la nostra oferta per l’alta d’autònoms i constitució de societats.